CORONASÄKERT MÖTE

 

 

Efter en lång tid med mycket distansarbete och inställda möten och kickoffer är behovet av att mötas fysiskt ännu större.

Strategier ska sättas och motivationen höjas - och det är svårt att göra digitalt. Samla dina medarbetare för att inspirera, motivera och engagera, skapa hållbara lag för att nå de uppsatta målen.
Kollegor behöver varandra och Skånes mötesplatser behöver er så boka en konferens i Skåne.

Våra mötesplatser tar sitt fulla ansvar för att minska smittspridningen och vidtar alla åtgärder för att ni ska kunna mötas tryggt och säkert. Bland annat möbleras möteslokaler och matsalar glesare, bufféerna är på många håll borttagna, städrutiner är säkerställda, tekniken är anpassad för att deltagare ska kunna delta digitalt på distans och stationer med handsprit är utställda över hela anläggningen. Dessutom kan ni oftast justera antalet deltagare tätt inpå ankomst.

Tveka inte att fråga oss om du har några funderingar, speciella önskemål eller krav inför  bokningen.

Vi hjälper dig att hitta rätt mötesplats.

Hälsningar Elin & Jimmy

Dessa frågor får vi ofta just nu:


Får man mötas upp till 50 personer?

Ja, det får man.
Hotell och konferensanläggningar berörs inte av den nya pandemilagen. Det innebär att företag, föreningar och andra privata sammanslutningar får arrangera möten för slutna sällskap med fler än åtta personer, på hotell och konferensanläggningar. 
Läs mer om lokala allmänna råd för Region Skåne här.​

Allmän sammankomst och offentlig tillställning, vad innebär det?

Som allmänna sammankomster räknas bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar samt konserter.
Som offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor.


För att en sammankomst ska anses som allmän krävs att den anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den.
För att en tillställning ska anses som offentlig krävs att den anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den.


Hotell- och mötesanläggningar omfattas inte av ordningslagen, utan istället av de trängselregler som Folkhälsomyndigheten beslutat om. Det innebär att hålla avstånd till varandra, möblera och duka luftigare och att säkerställa så att det inte blir köbildning runt barer och bufféer samt att max fyra personer får sitta vid samma bord.
Alla seriösa mötesanläggningar har vidtagit nödvändiga åtgärder och många har gått mycket längre än så för att förhindra smittspridning.

Vem har ansvaret?

Varje individ har ett eget ansvar att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma med minsta sjukdomssymptom.

Du som mötesarrangör kan se till att underlätta det egna ansvaret genom att till exempel boka en större möteslokal, boka enkelrum till alla deltagare och att göra en riskbedömning. 
Du kan göra en riskbedömning här på Folkhälsomyndighetens sida. Om svaren är ja på många av frågorna, överväg att ställa in eller skjuta upp arrangemanget. Om svaret är nej på alla frågor kan arrangemanget genomföras utan ytterligare riskbedömning.

Mötesplatsen har ansvar för att hålla sig till trängselreglerna, dvs. att gästerna ska kunna hålla avstånd till varandra och personal genom att möblera och duka luftigare och säkerställa att det inte blir köbildning runt barer och bufféer. Mötesplatsen ska informera gästerna om vikten av att hålla avstånd och att sköta sin handhygien, att mat och dryck ska intas sittandes vid ett bord och att man bör stanna hemma om man har symtom på covid-19.

Vad ska jag då tänka på?

För att du som bokar möten ska känna dig trygg med att dina möten kan genomföras på ett säkert sätt och för att mötesdeltagarna ska kunna känna sig trygga genom hela mötet, tipsar vi om några punkter som du kan tänka på:

Checklista för ett Coronasäkert möte

Vid bokning

 • Kan mötet delas upp i flera mindre lokaler, eller kanske till och med under flera dagar, för att sprida ut deltagarna? Ett alternativ kan vara att ha ett hybridmöte där några deltagare är på plats på mötesplatsen och de andra är med digitalt. 
   

 • Kan vissa delar av mötet planeras utomhus? Små gruppdiskussioner kan med fördel tas utomhus under en promenad.
   

 • Behöver ni speciell teknik, ex. videoskärm och teknik för livestreaming, tekniker på plats? 
   

 • Boka enkelrum till alla deltagare som en extra trygghet. 
   

 • Aktiviteter för att stärka lagandan i gruppen? 
   

 • Fråga mötesplatsen vilka åtgärder de tagit under Covid-19 pandemin, exempelvis:
  Extra städning i pauser och mellan mötesgrupper
  - Vilka bokningsvillkor gäller?
  - Kan ni boka egen matsal för måltider?
  Hur serveras frukost och lunch, är det olika tider för olika grupper, bordsservering?
   

Innan mötet

 • Informera i förväg om att personer med sjukdomssymtom, även lindriga sådana, inte ska komma till arrangemanget.

 

Håll dig uppdaterad på eventuellt nya direktiv på folkhalsomyndigheten.se

Källor: folkhalsomyndigheten.se, regeringen.se
 

Uppdaterat 18 januari 2021.