top of page
Skåne Lund.jpg

SEMESTER I LUND MED OMNEJD

Sveriges äldsta stad - Lund, har ett väldigt rikt och imponerande kulturarv. Det i kombination med erkänt god mat, vackra grönområden och pittoreska små gränder gör ditt besök komplett.

Vi kan varmt rekommendera Stadsparken mitt i Lund där du kan besöka Solens och skuggans trädgård, nordisk djungel, Söderlyckans skatepark, träna på utegym eller bara njuta av en picknick i gräset.

Under ditt besök bör du uppleva Domkyrkan i Lund som anses vara en av Sveriges främsta sevärdheter. Området kring Domkyrkan är de vackraste och charmigaste delarna av Lund med slingrande gränder och låga, färgglada hus. 

En annan sevärdhet är Skissernas Museum som är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst. 

Missa inte heller att cykla dressin på Romeleåsen eller vandra i någon av de vackra skogarna runt Lund.

Här har vi valt ut ett axplock av allt som finns att göra i området.
Mer information och evenemangskalender hittar du på
visitlund.se

Här hittar du en karta över boende.

BOENDE

Det finns många unika och spännande hotell i och i närheten av Lund. Övernatta på vingård, ett Spa, på ett klassiskt stadshotell eller ett gammalt lokstall - den gemensamma nämnaren är högklassig mat, den typiskt skånska gästfriheten och vackra, genuina miljöer och landskap.

Flädie-Mat-&-Vingård_.jpg

FLÄDIE MAT & VINGÅRD

BJÄRRED​

För dig som älskar mat och vin

Om mat och vin har en speciell plats i ditt hjärta erbjuder vi ett unikt boende i avskild vingårdsmiljö med rofyllda omgivningar.
På Flädie Mat & Vingård lagar vi mat att längta efter, med kärlek och på säsongens bästa råvaror från Skånes skogar och åkrar. Till middagen rekommenderar vi ett vinpaket med våra egna prisbelönta viner – eller varför inte en vinprovning under ledning av vår sommelier.
Flädie är beläget mellan Lund och Bjärred, 15 minuter från Malmö. Härifrån har du nära till trevliga golfbanor, härliga bad och ett rikt utbud av natur, kultur och shopping.

Läs mer på www.fladiematvingard.se

Jordgubbar på Grand Hotel i Lund

GRAND HOTEL 

LUND​

Klassiskt hotell med prisbelönt mat

På Grand Hotel lever mat och dryck sida vid sida med kultur, tradition och varm atmosfär.

Den skånska slätten är generös och på Grand är vi lyckligt lottade att ha nära tillgång till fantastiska råvaror. Ett besök i Grands Matsal betyder ett spännande möte med vår lokala matkultur. Maten vi serverar är våra kockars personliga tolkning av det nordiska köket med en skånsk finess, rustik och elegant på samma gång.

Våra hotellrum är unikt inredda med en härlig känsla för färg, form och en charmant prägel av Grands över 100-åriga historia.
Hotellet har många paket att välja mellan.

Läs mer på grandilund.se

Staffanstorps-Gästis_svit.jpg

STAFFANSTORPS GÄSTGIVAREGÅRD

STAFFANSTORP​

Nybyggt hotell i kombination med härliga gästgivaratmosfär.
Här på Gästis njuter du av mat, dryck & logi präglad av den unika karaktär som Skåne erbjuder.

 

Vi värnar om gamla traditioner & kryddar dem med nya influenser. Den skånska gästfriheten är lika självklar på vårt nybyggda hotell, som i våra historiska matsalar.

 

Varmt välkomna till en äkta skånsk upplevelse hälsar Adam med personal!

Läs mer på staffanstorpsgastis.se

The-Lodge_Honulele-Spa.jpg

THE LODGE

GENARP​

Upptäck The Lodge & Honulele Spa, vackert beläget på en av Skånes högsta punkter, 167 meter över havet och bara ett stenkast från Malmö och Lund. Här uppe välkomnas du av skogens lugn, fantastisk service och en spektakulär utsikt över det underbara, böljande landskapet nedanför.

Unna dig en romantisk spaweekend med det allra bästa vi har att erbjuda, eller besök oss över dagen för att fylla på med ny energi. Vandra en uppfriskande promenad längs Skåneleden som slingrar sig förbi precis vid vår entré, njut av vårt populära Afternoon Tea Party eller ge dig hän åt fullständig avkoppling med ett av våra dagspa-paket i vårt exotiska hawaiianska Spa högt över trädtopparna!

Welcome to a Life Less Ordinary!

Läs mer på thelodge.se

The-Norrmans_rumsbild-semes.gif

THE NORRMANS PÅ
HÄCKEBERGA SLOTT

GENARP​

Upplev vår tolkning av ett slott

Förförd eller förfärad?

 

Detta är vår tolkning av ett slott.

Vi skapar världar där människor för en stund kan glömma den värld de vanligtvis lever i. En värld där man gärna får lägga bort mobilen då vi skapar världar som ska upplevas. 

Vår inredning är tredimensionell och doft och ljud är en del av upplevelsen. Även maten ska förflytta dig tillsammans med det som finns runtomkring dig. Vi hoppas du tycker om det du ska uppleva.

Varmt välkommen till oss på Häckeberga slott utanför Genarp, mitt i den vackraste natur Skåne kan erbjuda.

Läs mer på thenorrmans.se

UTFLYKTER & SEVÄRDHETER

INNE I LUND

BOTANISKA TRÄDGÅRDEN
"Botan" som den botaniska trädgården kallas har tusentals olika växtarter. Trädgården  har varit en del av Lunds Universitet ända sedan 1600-talet. I parken kan du promenera omkring bland de gamla träden, ta en picknick i gräset och försöka se guldfiskarna i den stora dammen. I växthusen kan du uppleva allt från regnskog till öken, apelsinträd och kaktusar till unika palmer och vackra orkidéer.

Läs mer på botan.lu.se

KULTUREN I LUND 
Utomhusmuseet Kulturen hittar du mitt i Lund, granne med Domkyrkan. Det känns som att kliva in i en egen värld där två hela kvarter består av historiska byggnader och trädgårdar. Promenera bland bevarade och återskapade hus från runtom i Sverige - de äldsta är faktiskt från medeltiden. På Kulturen finns många olika utställningar att besöka, vissa är permanenta och andra temporära. Blir du hungrig finns både kafé och restaurang på området. 

Läs mer på kulturen.com

LUNDS DOMKYRKA 
Sveriges mest besökta domkyrka ligger mitt i Lund, vid Universitetsområdet.

Det gamla astrologiska uret, Horologium Mirabil Lundense, byggdes så tidigt som år 1424 och är
en spektakulär sevärdhet. Klockspelet med de små roterande figurerna som dyker upp och
försvinner fortsätter att markera tidens gång än idag. Ett besök nere i kryptan är också att
rekommendera - där finns statyer av Jätten Finn och hans hustru som klamrar sig fast kring
pelarna som håller kyrkan uppe. Legenden säger att de precis var på väg att rasera hela kyrkan,
när de som tur var förtrollades till sten. 

Under sommaren hålls guidade turer varje dag.

Läs mer på lundsdomkyrka.se 

LUNDS SALUHALL
I Lunds Saluhall kan du köpa med dig allt från vilt och fisk till ostar, frukt och andra godsaker. En lunch vid någon av restaurangerna är ett trevligt sätt att insupa atmosfären.

Läs mer på lundssaluhall.se

SKISSERNAS MUSEUM – THE MUSEUM OF ARTISTIC PROCESS AND PUBLIC ART
Mitt i Lund, nära Lunds Domkyrka hittar du Skissernas Museum - ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst. 

Här finns skisser av internationella konstnärer som Henri Matisse, Sonia Delaunay, Henry Moore och Fernand Léger och en av Europas främsta samlingar av skisser av mexikanska monumentalmålare som Diego Rivera och David Alfaro Siqueiros. Verk av våra svenska konstnärer såsom Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Siri Derkert och samtida konstnärer som Linn Fernström, Gerhard Nordström och Matthias van Arkel finns också att beskåda. Utöver de fasta utställningarna har museet varje år en rad temporära utställningar med både samtida och äldre konstnärer. Det erbjuds även ett rikt och varierat program för barn, unga och vuxna med guidade visningar, artist talks, föreläsningar, konserter, skapande verkstad och mycket mer.
För öppettider under Coronapandemin, se deras hemsida.

Läs mer på skissernasmuseum.se

 

 

UTANFÖR LUND

CYKLA DRESSIN PÅ ROMELEÅSEN
Ta med familj och vänner på ett spännande äventyr - dressincykling på Romeleåsen. För länge sedan använda järnvägspersonalen dressinerna, men idag är många av tågbanorna nedlagda och
dressinerna hyrs istället ut till turister. Den här turen går genom öppna landskap och lummiga skogar och tar 1,5-2 timmar.

Ta med egen picknick eller förbeställ mat och upplev naturen på ett nytt sätt. 

Läs mer på dressincykling.se

 

DALBY SÖDERSKOG NATIONALPARK, SKRYLLE OCH DALBY STENBROTT
Sveriges minsta nationalpark - Dalby Söderskog, ligger strax utanför Lund. Här finns ett väldigt
vackert lövskogsområde.  

I närheten av nationalparken ligger naturum Skrylle. Vandringstigen Skryllestigen (3,5 km) går från
Dalby Söderskog till friluftsområdet Skrylle där naturum ligger. Det är möjligt att ta bussen till
nationalparken, vandra till Skrylle och ta bussen hem därifrån eller tvärtom.

Vid Knivsåsen, öster om Dalby ligger Dalby stenbrott. Ett populärt besöksmål tack vare sina
dramatiska klippor och turkosa vatten. Många lundabor kommer hit för att bada i det kristallklara
vattnet och grillar på klipporna. Det finns inga badvakter i området så all aktivitet sker på egen risk.

Läs mer på sverigesnationalparker.se

LÖDDE Å

Färdas längs Lödde å i kanot, kajak eller SUP och stanna för en glasspaus vid Åboden i Borgeby.
Glöm inte fiskespöt för här finns 28 fiskarter och mest känd är gäddfisket med fångster upp till 20kg. Du behöver fiskekort från 16 års ålder.

Läs mer på vikhog.eu

ROMELEÅSEN

Romeleåsen är för dig som tycker om naturen och friluftslivet. Du vandrar 12 km från Genarp – Veberöd. I Genarp finns det både affärer, bageri och matställen att upptäcka. Vi idrottens parkering når du Häckeberga kvarn, där du kan njuta av den vackra kulturmiljön med ruiner från den gamla "vannmöllan". Förbindelserna från och till Lund/Malmö är goda.
Läs mer på romeleasen.se

SKRYLLE NATUR- & FRILUFTSOMRÅDE

Skrylle är Lunds största natur- och friluftsområde som erbjuder vandringar i skog och mark. Det finns även motionsspår där du kan springa och njuta i din egen lilla värld. Du får gärna ta med ditt husdjur till naturreservatet och ta en härlig promenad i natursköna skogarna. 
Läs mer på skrylle.se

UPPÅKRA ARKEOLOGISKA CENTER

Uppåkra Arkeologiska Center som ligger strax söder om Lund är den största boplatsen i Norden och ett tusenårigt maktcentrum under järnåldern. Här har man funnit guld-, silver, och bronsföremål som du kan se på det Historiska museet mitt i Lund.
Läs mer på uppakra.se

VIKINGATIDER
VikingaTider är ett arkeologiskt friluftsmuseum beläget på ett 25 hektar stort djur- och naturrikt kulturområde i Löddeköpinge. Med hjälp av arkeologisk kunskap och en gnutta kreativitet vill vi återskapa det skånska landskapet så som det såg ut för tusen år sedan.

Här får du som besökare möjlighet att aktivera kroppens alla sinnen och komma tätt inpå både historia och experimentell arkeologi.
Läs mer på vikingatider.se

Lunds domkyrka.jpg
Dalby Stenbrott.jpg

FLER TIPS

SKÅNELEDEN - 140 mil vandringsled uppdelad i 100 etapper

VISIT SKÅNE - Läs mer om Skåne

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

OM SKÅNSKA MÖTEN

Skånska Möten bokar och marknadsför ett brett utbud av mötesanläggningar i Skåne. Allt från det lilla personliga hotellet, hållbara anläggningar och unika smak- & naturupplevelser till gårdar som bara tar emot en grupp åt gången.

De boendealternativ vi rekommenderar ovan är handplockade medlemmar i Skånska Möten.

bottom of page