SEMESTER I LUND MED OMNEJD

Sveriges äldsta stad - Lund, har ett väldigt rikt och imponerande kulturarv. Det i kombination med erkänt god mat, vackra grönområden och pittoreska små gränder gör ditt besök komplett.

Under ditt besök bör du uppleva Domkyrkan i Lund som anses vara en av Sveriges främsta sevärdheter. Området kring Domkyrkan är de vackraste och charmigaste delarna av Lund med slingrande gränder och låga, färgglada hus. Där kan du samtidigt besöka ett av de många caféer som finns i parken medan du njuter av det flera hundra år gamla områdets vackra vy.

En annan sevärdhet är Skissernas Museum som är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst. 

Missa inte heller att cykla dressin på Romeleåsen eller vandra i någon av de vackra skogarna runt Lund.

Här har vi valt ut ett axplock av allt som finns att göra i området. Mer information och evenemangskalender hittar du på visitlund.se

BOENDE

Det finns många unika och spännande hotell i och i närheten av Lund. Övernatta på slott, på ett klassiskt stadshotell eller ett gammalt lokstall - den gemensamma nämnaren är högklassig mat, den typiskt skånska gästfriheten och vackra, genuina miljöer och landskap.

GRAND HOTEL 

LUND​

Klassiskt hotell med prisbelönt mat

På Grand Hotel lever mat och dryck sida vid sida med kultur, tradition och varm atmosfär.

Den skånska slätten är generös och på Grand är vi lyckligt lottade att ha nära tillgång till fantastiska råvaror. Ett besök i Grands Matsal betyder ett spännande möte med vår lokala matkultur. Maten vi serverar är våra kockars personliga tolkning av det nordiska köket med en skånsk finess, rustik och elegant på samma gång.

Våra hotellrum är unikt inredda med en härlig känsla för färg, form och en charmant prägel av Grands över 100-åriga historia.
Hotellet har många paket att välja mellan.

Läs mer på grandilund.se

HÄCKEBERGA SLOTT

GENARP​

Slott i magnifik miljö

Häckeberga slott har anor ända från 1500-talet, och ligger sagolikt vackert med utsikt över Häckebergasjön i närheten av Lund. När Carl von Linné besökte Häckeberga på 1700-talet beskrev han slottet som det vackraste han stött på i Skåne, och det är inte svårt att förstå varför. Bakom de rödvita tegelväggarna finns idag ett hotell och en populär gourmetrestaurang. Här möter traditionellt skånska smaker influenser från det moderna nordiska köket, och närproducerade råvaror utgör stommen i menyn. 

Läs mer på hackebergaslott.se

THE MORE HOTEL

LUND​

Övernatta i de gamla lokstallarna

Du hittar vårt lägenhetshotell mitt i Lund i de rum och korridorer som under förra seklet huserade lok och dess reparatörer. Idag väljer du mellan 33 hotellrum med spår av lokstallarnas arkitektur och fyllda med vackra bjälkar och fönster.

Läs mer på themorehotel.se

UTFLYKTER & SEVÄRDHETER

INNE I LUND

BOTANISKA TRÄDGÅRDEN
"Botan" som den botaniska trädgården kallas har tusentals olika växtarter. Trädgården  har varit en del av Lunds Universitet ända sedan 1600-talet. I parken kan du promenera omkring bland de gamla träden, ta en picknick i gräset och försöka se guldfiskarna i den stora dammen. I växthusen kan du uppleva allt från regnskog till öken, apelsinträd och kaktusar till unika palmer och vackra orkidéer.

Läs mer på botan.lu.se

KULTUREN I LUND 
Utomhusmuseet Kulturen hittar du mitt i Lund, granne med Domkyrkan. Det känns som att kliva in i en egen värld där två hela kvarter består av historiska byggnader och trädgårdar. Promenera bland bevarade och återskapade hus från runtom i Sverige - de äldsta är faktiskt från medeltiden. På Kulturen finns många olika utställningar att besöka, vissa är permanenta och andra temporära. Blir du hungrig finns både kafé och restaurang på området. 

Läs mer på kulturen.com

LUNDS DOMKYRKA 
Sveriges mest besökta domkyrka ligger mitt i Lund, vid Universitetsområdet.

Det gamla astrologiska uret, Horologium Mirabil Lundense, byggdes så tidigt som år 1424 och är en spektakulär sevärdhet. Klockspelet med de små roterande figurerna som dyker upp och
försvinner fortsätter att markera tidens gång än idag. Ett besök nere i kryptan är också att rekommendera - där finns statyer av Jätten Finn och hans hustru som klamrar sig fast kring pelarna
som håller kyrkan uppe. Legenden säger att de precis var på väg att rasera hela kyrkan, när de som tur var förtrollades till sten. 

Under sommaren hålls guidade turer varje dag.

Läs mer på lundsdomkyrka.se 

LUNDS SALUHALL
I Lunds Saluhall kan du köpa med dig allt från vilt och fisk till ostar, frukt och andra godsaker. En lunch vid någon av restaurangerna är ett trevligt sätt att insupa atmosfären.

Läs mer på lundssaluhall.se

SKISSERNAS MUSEUM – THE MUSEUM OF ARTISTIC PROCESS AND PUBLIC ART
Mitt i Lund, nära Lunds Domkyrka hittar du Skissernas Museum - ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst. 

Här finns skisser av internationella konstnärer som Henri Matisse, Sonia Delaunay, Henry Moore och Fernand Léger och en av Europas främsta samlingar av skisser av mexikanska monumentalmålare som Diego Rivera och David Alfaro Siqueiros. Verk av våra svenska konstnärer såsom Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Siri Derkert och samtida konstnärer som Linn Fernström, Gerhard Nordström och Matthias van Arkel finns också att beskåda. Utöver de fasta utställningarna har museet varje år en rad temporära utställningar med både samtida och äldre konstnärer. Det erbjuds även ett rikt och varierat program för barn, unga och vuxna med guidade visningar, artist talks, föreläsningar, konserter, skapande verkstad och mycket mer. 

Läs mer på skissernasmuseum.se

 

 

UTANFÖR LUND

CYKLA DRESSIN PÅ ROMELEÅSEN
Ta med familj och vänner på ett spännande äventyr - dressincykling på Romeleåsen. För länge sedan använda järnvägspersonalen dressinerna, men idag är många av tågbanorna nedlagda och
dressinerna hyrs istället ut till turister. Den här turen går genom öppna landskap och lummiga skogar och tar 1,5-2 timmar.

Ta med egen picknick eller förbeställ mat och upplev naturen på ett nytt sätt. 

Läs mer på dressincykling.se

 

DALBY SÖDERSKOG NATIONALPARK, SKRYLLE OCH DALBY STENBROTT
Sveriges minsta nationalpark - Dalby Söderskog, ligger strax utanför Lund. Här finns ett väldigt vackert lövskogsområde.  

I närheten av nationalparken ligger naturum Skrylle. Vandringstigen Skryllestigen (3,5 km) går från Dalby Söderskog till friluftsområdet Skrylle där naturum ligger. 

Det är möjligt att ta bussen till nationalparken, vandra till Skrylle och ta bussen hem därifrån eller tvärtom.

Vid Knivsåsen, öster om Dalby ligger Dalby stenbrott. Ett populärt besöksmål tack vare sina dramatiska klippor och turkosa vatten. Många lundabor kommer hit för att bada i det kristallklara
vattnet och grillar på klipporna. Det finns inga badvakter i området så all aktivitet sker på egen risk.

Läs mer på sverigesnationalparker.se

FLER TIPS

SKÅNELEDEN - 130 mil vandringsled uppdelad i 100 etapper

VISIT SKÅNE - Läs mer om Skåne

KRISINFORMATION.SE - Uppdaterad information om coronaviruset (covid-19) 

Vi reserverar oss för eventuella, plötsliga ändringar i informationen pga. den rådande situationen.

OM SKÅNSKA MÖTEN

Skånska Möten bokar och marknadsför ett brett utbud av mötesanläggningar i Skåne. Allt från det lilla personliga hotellet, hållbara anläggningar och unika smak- & naturupplevelser till gårdar som bara tar emot en grupp åt gången.

De boendealternativen vi rekommenderar ovan är handplockade medlemmar i Skånska Möten.