top of page

SEMESTER I MITTSKÅNE

Mittskåne är den perfekta destinationen för en aktiv, naturnära familjesemester. Här kan man njuta av fiske, bad, camping och naturupplevelser som turridning och kanotpaddling. Ett besök på Skånes Djurpark kan vi varmt rekommendera. Djurparken erbjuder spännande djur, vandring bland trädtopparna, traktoråkning i Fåret Shaun Land och övernattning i tält mitt i vildmarken. 

Här har vi valt ut ett axplock av allt som finns att göra i området. Mer information och evenemangskalender hittar du på visitmittskane.se

Här hittar du en karta över boende.

BOENDE

I MittSkåne bor du på ett slott, ett nyrenoverat gästgifvaregård eller en stiftsgård med Spa. Oavsett vilket du väljer får du en härlig miljö, trevlig service och god mat.

Bjärsjölagårds Slott_flygbild_mindre.jpg

BJÄRSJÖLAGÅRDS SLOTT

SJÖBO​

En plats där nutid möter dåtid

I hjärtat av Skåne inbäddat mellan böljande fält och allékantade vägar ligger Bjärsjölagårds Slott. En pärla, omsorgsfullt bevarad och renoverad med största varsamhet. Från korridorer och vackra valv kan man nästan höra slottet viska om svunna tider.

 

På slottet sover du som en kunglighet i något av de vackra och unikt inredda hotellrummen, alla med egen modern dusch och toalett. I trädgården finns även den fristående slottsvillan med hotellrum, kök och bastu för dig som önskar ett avskilt boende där du med familj och vänner rår er själva. Oavsett val av boende är ni varmt välkomna på angenäma middagar i slottsrestaurangen. Här blir er vistelse en härlig helhetsupplevelse och ett minne för livet.
 

Läs mer på bjarsjolgardsslott.se

Elisefarm_Spa.jpg

ELISEFARM

HÖÖR​

Vad vore väl en natt på en Herrgård?

​Om inte alldeles, alldeles underbar! Njut av boende, mat, spa & golf mitt i Skåne.
Våra gäster gillar att beskriva Elisefarm som en undanflykt från vardagen. Här, bland skog och åkrar mitt i Skåne finner du ett lugn som inte tillräckligt många unnar sig. Kom bort från vardagen och njut av en vistelse på Elisefarm.


Kom närmre naturen för en natt eller varför inte stanna en hel helg i vår herrgårdsmiljö? Våra rum är personligt inredda med en lantlig och rustik känsla som motsvarar fyra stjärnor. Övernatta på hotellet, njut av vårt spa, kanske känner du för en runda golf? Avrunda dagen med en matupplevelse i vår restaurang Orangeriet. Vi bjuder på parkeringen och du som bor här kan ladda din elbil hos oss.
 

Här nedan kan du läsa mer om vilka paket vi erbjuder för er som är intresserade av att besöka Elisefarm!

 

Läs mer på elisefarm.se

Höörs-Gästgifwaregård_Spa.jpg

HÖÖRS GÄSTGIFWAREGÅRD &
SPA ORANGERI

HÖÖR​

Spa, mysig miljö och god mat i kombination

Att bo på Höörs Gästgifwaregård är att skämma bort sig lite extra. Våra hotellrum består av mycket hemtrevliga helt nybyggda rum i unik känsla och atmosfär.

Vi har för närvarande 12 dubbelrum, 8 deluxe/familjerum och 2 sviter, en Junior svit samt vår Royal svit som vi är extra stolta över. Den innehåller de rätta attributen för en komfortabel vistelse inklusive privat terrass in mot trädgården. Vidare finns 7 enkelrum där du kommer trivas som hemma. Samtliga rum har egen toalett och dusch och är utrustade med TV och wifi.

Njut av vårt Spa och ät gott i restaurangen. Kombinera er vistelse med ett besök på Skånes Djurpark.
Vi har olika paket att erbjuda i sommar.

Läs mer på hoorsgastis.se

Stiftsgården_Åkersberg_Andrum_Spa.jpg

STIFTSGÅRDEN ÅKERSBERG & ANDRUM SPA

HÖÖR​

Avkoppling mitt i Skåne

På Stiftsgården Åkersberg har du nära till allt som Skåne har att erbjuda av mat, drycker, natur och upplevelser.
Ända sedan 1700-talet har människor samlats här på Åkersberg. För att tänka och fatta beslut, för att dela livets olika skiftningar med vänner, familj och kollegor och för att vila och samla kraft.
Idag är vi en mötesplats där våra gäster får möjlighet att dela tankar och erfarenheter kring arbete, vardag, mål och mening, det kan vara på konferens, under en måltid, en privat stund med nära och kära eller en avkopplande stund i vårt spa. Hos oss får du lov att stanna upp och pausa i en tid som präglas av ständig rörelse och informationsbrus, vårt Andrum Spa och Frihetens kapell erbjuder en plats för lugn och återhämtning. Vi är en mötesplats för både kropp och själ.
Vandra i naturen eller besök Skånes Djurpark när du är här.

Läs mer på akersberg.se

rosendgården-bosjökloster.jpeg
Ellinge Slott.jpg

UTFLYKTER & SEVÄRDHETER

BOSJÖKLOSTER - KLOSTER FRÅN MEDELTIDEN
Ett av Skånes äldsta slott, vackert beläget vid Ringsjön ligger det vitkalkade slottet Bosjökloster.
Stora delar av slottet rekonstruerades på 1600-talet vilket resulterade i att inte mycket av de
ursprungliga klosterbyggnaderna finns kvar, men några av dem är fortfarande intakta som
exempelvis kyrkan med anor från 1000-talet. Med sina välbevarade kalkmålningar av jungfru
Apollonia, en martyr som enligt legenden dog efter att alla hennes tänder dragits ut under tortyr,
är kyrkan väl värd ett besök. I slutet av medeltiden upphörde Bosjökloster som kloster och blev
privatägt och sedan 1962 är det öppet för allmänheten och ett populärt mål för familjeutflykter.
Se utställningarna i slottet och gårdsbyggnaderna, nunnornas medeltida valv, den lilla örtagården
krydd- och medicinalväxter, njut av trädgårdarna på terrasser med perenna rabatter och tusentals rosor,
den romantiska parken med djurhagar, linbana och den tusenåriga eken.
Koppla av medan barnen leker på lekplatserna, låna en roddbåt för en tur på sjön eller spela ett parti boule i parken. Ät gott i Bosjöklosters Café & Restaurang eller ta med din egen picknick. 

Läs mer på bosjokloster.se

ELLINGE SLOTT & PURITY VODKA

Ellinge Slott är ett av Skånes äldsta Slott och har tidigare ägts av några av de mäktigaste danska
släkterna. Slottsparken är alltid öppen för besök,till exempel för en picknick och promenad i
vacker miljö! 
Läs mer om Ellinge Slott på ellinge.se

FROSTAVALLEN

Frostavallen är en by i Höörs kommun med strövområde med bokskogar och glittrande sjöar med
ett öppet landskap. När våren kommer täcks marken av vitsippor som gör att det ser så mycket vackrare ut.
Det finns rester av urgamla vulkaner från dinosauriernas tid med ett dramatiskt landskap med höjder och branta sluttningar, detta finner man vid Dagstorpssjön. 

Läs mer på hoor.se

FULLTOFTA NATURCENTRUM 
Fulltofta är Skånes största rekreationsområde. Här finns 13 olika vandringsleder, både för kortare turer och turer över flera dagar. Landskapet är vackert med stora ekar, öppna ängar, slingrande bäckar och små glittrande dammar. Här kan man promenera längs Ringsjöns strand, fiska och spela boule med mera. Ta en tur bland trätopparna eller besök utställningen om hur man levde förr i tiden.

Läs mer på skanskalandskap.se

GOLF

I Mittskåne har du möjlighet att spela på tre golfbanor inom 20 min köravstånd från varandra, det gemensamma är att de ligger i underbar natur och erbjuder god mat i restaurangen.
BOSJÖKLOSTER GOLFKLUBB 
ELISEFARM GOLF CLUB     
*Vi rekommenderar!*
ESLÖVS GOLFKLUBB/ELLINGEBANAN

HISTORISK VANDRING PÅ BJÄRSJÖLAGÅRDS SLOTT
Upplev Bjärsjölagårds brokiga bakgrund med kända och okända slottsherrar och slottsdamer. Under denna historiska resa från urtid till nutid berättad av konstvetaren Anna Gunnert får du inblick i hur slottet gått från försvarsanläggning, kungligt sommarresidens till att i moden tid bli riksbekant i TV. Vandringen inleds på innergården och avslutas med kaffe och kaka på slottet.
Läs mer på bjarsjolagardsslott.se

KALKBROTTET OCH KALKUGNAR I BJÄRSJÖLAGÅRD
Här bedrevs det fram till 1940-talet framgångsrik utvinning och handel med kalk. Idag är kalkbrottet, som en gång i tiden var Skånes största, vattenfyllt och man kan hitta bland annat koraller, armfotingar, graptoliter och havsskorpioner. Dessa spännande spår i kombination med de ståtliga kalkugnarna Adam och Eva förmedlar den skånska industrihistorien på nära håll. Välkommen till Bjärsjölagård, en plats där nutid möter dåtid. Besök kalkbrottet och kalkugnarna när det passar dig. Informationsskyltar finns på plats.

Läs mer på uddautflykter.se

RÖNNE Å  - ÖPPNA ÄNGAR OCH DJUNGELLIKNANDE GRÖNSKA
Den slingrande Rönne å är en populär paddlingsdestination som erbjuder en kombination av lugna vatten och livligare delar. Omgivningarna är vackra och varierande, från öppna jordbrukslandskap till tät, frodig grönska som nästan påminner om mangrove-träsk och Amazonas regnskog. Leden är enkelriktad i den meningen att du bara kan paddla medströms, men med buss eller taxi kan du efter avslutad tur enkelt komma tillbaka till din utgångspunkt. Om du hyr du din utrustning på Kanotcentralen så ordnar de återtransporten. Allt du behöver göra är att följa ån, så det är omöjligt att tappa bort sig här, något som gör Rönne å till en väldigt säker och familjevänlig plats att paddla på. Kanotleden är uppdelad i olika sektioner beroende på om du vill att utflykten ska vara i en eller i flera dagar. 

Läs mer på kanotcentralen.se

SKARHULTS SLOTT - ETT RENÄSSANSSLOTT MED EN VACKER PARK
I den västra delen av mittskåne hittar du det vackra Skarhults slott, ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott från 1560-talet. Slottet är numera privatägt och omges av en vacker park i engelsk stil, typiskt romantisk med slingrande stigar, små sjöar och en ruin. Den vackra Skarhults kyrka är väl värd ett besök och blir du hungrig kan du besöka slottet jaktkällare som även är ett café. 

Slottet har också årliga utställningar med nya och kreativa genusperspektiv på historien. Den bästa upplevelsen får du genom att boka en personlig guide som tar dig på en tur från fem olika århundraden ur fem olika kvinnors perspektiv, vars liv, ambitioner och öden återberättas på ett berörande sätt.

Läs mer på skarhult.se

SKÅNES DJURPARK 
På Skånes Djurpark bor mer än tusen olika vilda och tama nordiska djur. Här finns massor att se och
göra och det går utmärkt att tillbringa en heldag här.
Packa med en picknick och spana efter älgar när ni fikar, smyg på rävarna som gömmer sig i
buskarna och klappa djuren i keldjurshagen, där besökarna får vara med och utfodra och gosa
med djuren. För de mindre barnen är en traktortur i Fåret Shaun Land ett måste, och för de
större barnen rekommenderas trädtoppsvandringen.
Numera kan man även övernatta mitt i vildmarken.

Läs mer på skanesdjurpark.se

Skanes Djurpark

FLER TIPS

SKÅNELEDEN - 140 mil vandringsled uppdelad i 100 etapper

VISIT SKÅNE - Läs mer om Skåne

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

OM SKÅNSKA MÖTEN

Skånska Möten bokar och marknadsför ett brett utbud av mötesanläggningar i Skåne. Allt från det lilla personliga hotellet, hållbara anläggningar och unika smak- & naturupplevelser till gårdar som bara tar emot en grupp åt gången.

De boendealternativ vi rekommenderar ovan är handplockade medlemmar i Skånska Möten.

bottom of page