SEMESTER I NORDÖSTRA SKÅNE

En semester i nordöstra Skåne kan innehålla allt från vandring med alpackor, kanotpaddling genom vacker natur, cykling på Sydostleden, bad vid milslånga sandstränder och matupplevelser.

Besök området om du längtar efter lugn och ro och unika naturupplevelser. Missa inte den unika konsten i Wanås eller Tykarpsgrottan.

Här har vi valt ut ett axplock av allt som finns att göra i området. Mer information hittar du på visitskane.com.

BOENDE

I Nordöstra Skåne hittar du det mesta i boendeväg - naturnära hotell, modernt cityhotell och vackert hotell i en slottspark.

Bykrogen_matsalen.jpg

BYKROGEN ÖSTERSLÖV

KRISTIANSTAD​

Vida känt för sin goda mat

Bykrogen ligger i skånska Österslöv. I lantlig och rustik miljö erbjuder vi mat, boende och aktiviteter av högsta klass. Konferens, middag, övernattning eller bröllopsfest – oavsett ärende kan du räkna med upplevelser att minnas.
Checka in på något av våra mysiga hotellrum. Här är alla rum personligt inredda och inget är det andra likt. Vi har 20 fräscha dubbelrum och sex enkelrum. Varje gästrum har dusch, toalett, tv och trådlöst internet via fiberoptik. Bykrogen är ett utmärkt val för dig som vill upptäcka Skåne och bo riktigt bra.

Läs mer på bykrogen.nu

Bäckaskog-Slott_vy.jpg

BÄCKASKOG SLOTT

FJÄLKINGE

Anrikt slott i vacker slottspark vid två sjöar

Slottet med en unik historisk miljö och en omgivning utöver det vanliga. 

Bäckaskog Slott har anor som går tillbaka till 1200-talet, då det var ett munkkloster. Senare blev det ett danskt adelsboställe och på 1800-talet ett kungligt sommarslott.

Här kan du välja att bo i allt från slott till "koja".

Läs mer på backaskogslott.se

Cocoonmeetings_stor.jpg

COCOONMEETINGS

DEGEBERGA​

En naturnära upplevelse

Njut av lyxiga rum med personlig inredning i en avslappnad miljö omfamnad av naturen. Ta med den du har kär, vandra i fantastiska bokskogar och njut av ett högt läge med underbar utsikt.

Vi har totalt 10 rum fördelade på två olika byggnader. Alla rum är olika och har sitt personliga uttryck och inredning med sköna sängar samt egen dusch och toalett.
Varje morgon doftar det hembakat till frukosten! Vi utgår från det skånska skafferi vid val av råvaror. Fräscha råvaror ger oss de bästa förutsättningar för att göra fantastiska maträtter!

Vi producerar vårt eget får- och lammkött. Vi lagar all mat från grunden och vet därför vad våra rätter innehåller.

2019 utsågs vi till Skånes bästa övernattning av Magasinet Skåne!

Läs mer på cocoonmeetings.com

Drakamöllan_gården.jpg

DRAKAMÖLLAN GÅRDSHOTELL

DEGEBERGA

Bo mitt i naturreservatet

Gårdens tolv dubbelrum är pietetsfullt renoverade av hantverkare som följt Drakamöllan under flera decennier. Varje rum har sin egen personlighet, inredda med antika möbler, textilier och sköna sängar som lovprisas av våra gäster. Vår frukostbuffé är ett smörgåsbord fyllt med det bästa trakten har att erbjuda varje årstid. Höjdpunkten på en vistelse på Drakamöllan är kvällens middag. Här finns inga färdiga menyer. Varje dag sätter sig dagens kock ner med er i samband med med eftermiddagskaffet och berättar om vad han eller hon planerar att servera under kvällen. Har ni speciella önskemål hittar vi en lösning som passar just er.

Läs mer på drakamollan.com

Hotel Statt_Hovdala.jpg

HOTEL STATT

HÄSSLEHOLM​

Kombinera fantastiska naturupplevelser med förstklassig övernattning och middag på Hotel Statt i Hässleholm.

På nyrenoverade Hotel Statt sover du gott i de personligt inredda rummen, äter en välsmakande frukost och njuter av kockarnas måltider. 

Du tar dig enkelt hit med tåg, buss eller bil.

Inom tre mil har du tillgång till bland annat Tykarpsgrottan, MultiLeVel – äventyrspark med höghöjdsbanor, linbana, klätterträd etc, Hovdala Slott och vandringscenter, Wanås Slott och konstpark, Sveriges längsta Modelljärnväg, Alpacka EKO farm och Lekoseum och flera golfbanor.
Hotellet har många paket att välja mellan.

Läs mer och boka på statt.se

UTFLYKTER & SEVÄRDHETER

ABSOLUT VODKA OCH ABSOLUT HOME
I det lilla samhället Åhus har Absolut Vodka tillverkats sedan början av 80-talet. Från Åhus skeppas över hundra miljoner flaskor om året ut i världen. Den välkända flaskan har gestaltats av många väldsartister såsom Andy Warhol och Keith Haring.

Idag är vodkan den tredje mest sålda vodkan i världen, efter Smirnoff och Bacardi. 
Vid besökscentret i Åhus erbjuds guidade turer under sommaren och nu finns även ett nytt besökscenter - Absolut Home - som också har en restaurang.

Läs mer på absoluthome.com

ALPACKAHOF - VANDRA MED ALPACKOR 
De fascinerande fluffiga djuren med de snälla ögonen brukar charma både barn och vuxna. På Alpackahof kan du vandra med alpackorna och du kan även boka ditt eget äventyr där ni promenerar genom skogen tillsammans.

Vandringen tar cirka två timmar och innefattar en paus för picknick. 

www.alpackahof.se

FORSAKAR RAVIN OCH VATTENFALL

Upplev de magiska vattenfallen i Forsakar vid Degeberga som är ett naturreservat på Linderödsåsens östra sluttning. Här kan man uppleva den djupa ravinen och de brusande vattenfallen som bildades under den senaste istiden. Det sägs att forsarna byggdes av jättar och att skogen var ett hem för älvor och vättar. Miljön är fuktig och det gynnar både djur och natur, här kan man se hackspettar och andra häckande fåglar och man kan vandra längs den 1,7 km långa slingan längs ravinen. 

Läs mer på naturskyddsforeningen.se

GOLF

I Nordöstra och norra Skåne finns många trevliga golfbanor att spela på:

ARASLÖV GOLF & RESORT
DEGEBERGA WIDTSKÖFLE GOLFKLUBB

HÄSSLEGÅRDENS GK
KRISTIANSTADS GOLFKLUBB

PERSTORPS GOLFKLUBB
SKEPPARLÖVS GOLFKLUBB

SKYRUPS GOLFKLUBB

WITTSJÖ GOLFKLUBB
ÖSTRA GÖINGE GOLFKLUBB

HELGE Å OCH VATTENRIKET KRISTIANSTAD
Runt Kristianstad ligger ett område av våtmarker som tillsammans bildar Kristianstad Vattenrike. Här finns flera naturreservat, och området har utsetts till ett skyddat biosfärområde av Unesco.

Biosfärområden är avsedda att främja ett balanserat förhållande mellan människa och natur, och här finns en mängd ovanliga och skyddsvärda växt- och djurarter. Ett besök på Naturum i Kristianstad är att rekommendera, här kan du ta en tur under vattenytan i en simulator, hitta spännande småkryp i utställningens bäck och lära dig mer om olika fiskarter.

Det finns få platser med en så rik och varierad natur som Vattenriket i Kristianstad och Helge å, och paddling här bjuder på härliga naturupplevelser. Flera paddlingsleder finns att välja mellan och inom reservatet finns cirka tjugo olika spännande platser att besöka. Titta på fåglar i det gömda fågelskådartornet vid Karpalunddammarna, leta efter den storslagna vita storken på Storkcentret eller besök Sånnarna friluftsmuseum för att uppleva ett levande kulturlandskap där marken odlas på traditionellt vis med hjälp av bland annat växelbruk och rotationsodling.

Läs mer om vattenriketkristianstad.se

HOVDALA NATUROMRÅDE & VANDRINGSCENTRUM
Hovdala Naturområde & Vandringscentrum ligger söder om Finjasjön, och bjuder på en unik kombination av historia, framtid, natur och äventyr. Militärens långvariga närvaro i området har skapat en unik miljö, som lockar en rad ovanliga arter av växter och djur. Landskapet kring Hovdala är omväxlande och vackert med kullar, dalar och djupa skogar. De varma, sandiga ängarna lockar mängder av fjärilar och bin, och sommartid surras det för fullt bland ängsblommorna. I dalarna, ravinerna och vattenfallen kring Hovdalaån lever en stor mängd fladdermusarter, och i floden finns den fridlysta flodpärlmusslan. Området präglas av ett rikt djurliv, och har du tur får du kanske syn på den ovanliga mindre hackspetten.

Vandringssystemet - Här finns vandringsalternativ för såväl den inbitne vandraren som för den naturintresserade strosaren. Den bästa och längsta vandringsleden är Hovdalaleden (57 km), som startar och slutar på Hässleholm C eller Hovdala slott. Några av lederna är utformade som åttor, lämpliga för hel- och halvdagsvandring. För dig som inte vill gå så långt finns kortare slingor och promenadstråk.
Läs mer på turism.hassleholm.se

IMMELN - MED ÖVER 200 SMÅ ÖAR
Immeln, Skånes tredje största sjö, är en dröm för kanotister, och är känd för sin rika och varierande fauna och flora. Här kan du följa Skånes mest populära kanotled som tar dig till en rad olika sjöar i området. I Immeln finns det över 200 små öar där du kan slå läger och laga till fisken som du fångat tidigare under dagen. Flera av öarna är speciella skyddsområden (SPA) för fåglar, och tar du med din kikare kan du få syn på sällsyntheter som fiskgjuse och storlom. När du glider genom vattnet längs med sjöarnas skogsklädda stränder får du också en chans att upptäcka den mycket sällsynta röda näckrosen, som påminner om den asiatiska lotusblomman. Immeln är ett mycket säkert och lättillgängligt paddlingsområde. På Immelns kanotcenter kan du hyra allt från kanoter och tält till bärbara spiskök och grillar - kom bara ihåg att ta med kontanter eftersom de inte accepterar kreditkort.

Läs mer på immelnskanotcenter.se

IVÖSJÖN - EN SÖTVATTENSSKÄRGÅRD
Att paddla kanot i Ivösjön är ett äventyr perfekt för familjen. Paddlingsleden börjar och slutar på Wetlandi, Ivösjöns kanotcenter i Axeltorp, där du också kan hyra båt, utrustning och till och med ett komplett campingpaket för övernattning på en av de drygt 40 öarna i sjön. Många av öarna är obebodda och det finns gott om fridfulla ställen att campa på. Här kan du hitta en egen liten vik där du kan simma, grilla och tillbringa natten i rofylld avskildhet. För den som är sugen på att kombinera naturupplevelserna med god mat och en skön natts sömn på ett slott är ett besök på vackra Bäckaskog Slott ett bra alternativ.

Läs mer på wetlandi.se

LEKOSEUM
Lekoseum i Osby är ett leksaksmuseum med tillhörande café, lekstationer och butik. H
är på Lekoseum finns flera möjligheter för barn att leka med dagens leksaker och gårdagens barn att minnas svunna tiders lek. Hos oss kan du se utställningar med träleksaker, dockor, spel, och en hel del annat som företaget importerat och sålt på den nordiska marknaden. Museet har flera leksationer, dessa innefattar bland annat: BRIO tågbannor och byggsystem, Rollek, laga mat, städa eller lek med dockor, 3 vånings lekhus, Barbies egna dockhus, Rita & måla, Tomtens värld, Spelvagn med Märklin och Sega.

Läs mer på lekoseum.se

MULTILEVEL ÄVENTYR
Är natur och Ziplines vad ni letar efter? Här kan ni unna er en 2-timmars personligt guidad skogsupplevelse med minst 4 häftiga Ziplineåk av olika karaktär. Vi promenerar i unika biotoper mellan de olika Ziplineåken och får uppleva riktigt snabba Ziplines högt över mark, över bäckar, olika skogar/biotoper och över betesmarker där vi ibland får se kor från ovan i uppåt 55 km/h... !
Allt under guidning av våra kompetenta instruktörer.

Läs mer på multilevel.se

SVARTA BERGEN

Svarta bergen är ett utemuseum som berättar om hur det var att arbeta förr i Hägghults nerlagda stenbrott. Ta en vandring i denna fantastiska miljö och upptäck den svarta diabasen och låt barnen spela sten xylofon eller ta sig runt i stenlabyrinten. Här kan du även njuta av vackra vyer och beundra diabasskulpturer från lokala konstnärer. Det finns ett café där man kan unna sig en fika efter sin tur.
Läs mer på svartabergen.com 

TYKARPSGROTTAN - RONJA RÖVARDOTTER OCH FLADDERMUSSAFARI
I närheten av Hässleholm i centrala Skåne ligger Tykarpsgrottan, ett system av underjordiska grottor som är lämningar efter århundraden av kalkbrytning. De djupa grottorna är öppna för besökare under delar av året, och ett besök här är ett spännande äventyr för alla åldrar. Delar av systemet ligger så djupt som tolv meter under marken, vilket gör att luften är kylig, så en extra tröja är bra att ha med sig. Atmosfären under marken är suggestiv och sagolik - det är inte att undra på att grottorna använts vid en rad filminspelningar, bland annat av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Gruvarbetarna lämnade grottorna för många år sedan, men de djupa gångarna är långt ifrån övergivna. Idag bebos de istället av inte mindre än åtta olika fladdermusarter, som använder grottgångarna under vintern när de går i ide, hängandes upp och ned i grottornas tak. Mellan oktober och mars/april hålls grottorna därför stängda för allmänheten så att de små flygande filurerna ska slippa bli störda i sin vintersömn.

Resten av året är grottorna öppna för besökare och fladdermussafari arrangeras regelbundet.  

Läs mer på tykarpsgrottan.net

WANÅS KONST 
Att besöka Wanås Konst är att lämna den vanliga världen med sina begränsningar bakom sig. Wanås Konst är en drömlik park och fascinerande konstupplevelse för hela familjen, med över 50 permanenta verk av samtiden största internationella konstnärer, samt gästutställningar med spännande installationer och konstverk. Här kan barnen skriva ned sina önskningar och hänga upp dem i Yoko Onos önsketräd, de kan klättra, hoppa ifrån och hänga ifrån konstverk i skogen, springa och leka bland gungorna som ju är konstverk i sig själva.

I butiken finns ekologiska leksaker till salu och i kaféet finns ekologiska bakverk och glass. 

Läs mer på wanas.se

Alpacka.jpg
Kristianstad_Naturum.jpg
Wanas Konst

FLER TIPS

SKÅNELEDEN - 130 mil vandringsled uppdelad i 100 etapper

VISIT SKÅNE - Läs mer om Skåne

KRISINFORMATION.SE - Uppdaterad information om coronaviruset (covid-19) 

Vi reserverar oss för eventuella, plötsliga ändringar i informationen pga. den rådande situationen.

OM SKÅNSKA MÖTEN

Skånska Möten bokar och marknadsför ett brett utbud av mötesanläggningar i Skåne. Allt från det lilla personliga hotellet, hållbara anläggningar och unika smak- & naturupplevelser till gårdar som bara tar emot en grupp åt gången.

De boendealternativen vi rekommenderar ovan är handplockade medlemmar i Skånska Möten.