top of page

SEMESTER PÅ ÖSTERLEN OCH I YSTAD

Sveriges Provence brukar Österlen kallas. Med många charmiga byar, ett vackert och öppet landskap och ett stort utbud av spännande aktiviteter och god mat, är det inte att undra på att Österlen hör till Sveriges mest älskade resmål. Här kan du koppla av på Sveriges vackraste strand, Sandhammaren, beskåda Ale Stenar eller besöka Stenshuvud nationalpark.

Staden Ystad känns ofta igenom genom den kända kriminalserien Wallander och givetvis kan du få en guidad tur genom staden och få uppleva scenerna och de välkända platserna i verkligheten. Du kan också besöka Ystad Studios Visitor Center där du kan uppleva olika miljöer från flera av de produktioner som har spelats in i Ystad Studios under åren. Som besökare kan du stiga in i Kurt Wallanders lägenhet och polisstationen i BBC:s Wallanderproduktioner, liksom i Cirkus Imagos manege och Vintergatans rymdskepp.

 

Här har vi valt ut ett axplock av allt som finns att göra i området. Mer information hittar du på visitosterlen.se

Här hittar du en karta över boende. 

​​

BOENDE

Österlen och Ystad är som ett smörgåsbord av härliga hotellvistelser. Bo på vinslott, vid havet eller på typiska skånegårdar - här finns det mesta.

Blåsingsborgs_Gårdshotell_r.gif

BLÅSINGSBORGS GÅRDSHOTELL

KIVIK​

Charm och välsmakande mat

På Blåsingsborgs gårdshotell, beläget i hjärtat av Österlen, bjuder vi in våra gäster till goda samtal, kulinariska upplevelser och njutningsfulla drycker i glaset. Upplev en lugn atmosfär och miljö.

 

Efter en dag med utflykter på Österlen kopplar ni av på vår innergård medan våra duktiga kockar och servicepersonal förbereder er måltid. 

 

Efter middagen väntar era mysigt inredda rum och härliga frukostbuffé med gott nybakat bröd samt blandade skånska delikatesser.

Läs mer på blasingsborgs.se

Herrskaps.JPG

BRÖSARPS GÄSTGIFVERI & SPA

BRÖSARP​

Personlighet, karaktär och massvis med charm

Brösarps backar sträcker sig mot horisonten, vid porten till Österlen ligger Brösarp Gästgifveri & SPA - en rofylld plats omgiven av vacker natur. Här sover ni gott; tid för tankar & rum för äventyr. 

Här spirar den äkta skånska gästgivartraditionen. Vi månar om våra gäster med stor generositet och varje måltid är en fest. Råvarorna hämtar vi från våra grannar, ju närmre desto bättre.

Gästgifveriet har 32 rum i olika kategorier; alla med egen dusch & toalett. 

Bredvid Gästgifveriet finner ni hotellets Skånska SPA; här kan njuta av varma och kalla pooler, tre olika bastur, fotbad och ett stort härligt soldäck för lata dagar i solen. 

Välkommen till det lilla stället med det stora hjärtat!
 

Läs mer på gastis.se

Fritiden_Hotell_&_Kongress_.jpg

FRITIDEN HOTELL & KONGRESS

YSTAD​

Sommartid sträcker sig serveringen ut på trädäcket i den intilliggande gröna parken. I Relax & reload pysslar vi om både kropp och själ. På sjunde våningen bubblar du dig varm under bar himmel.

På grunderna av badhuset från 60-talet har vi format ett unikt boende. Vi har sparat de äggvita dörrknopparna och putsat upp vida glaspartier. Sen har vi kompletterat med rooftop bar, relax & reload, juicebar, gym, jacuzzi under bar himmel, samarbete med äventyrsbad och padelarena.

Läs mer på hotellfritiden.se

Hotell-Continental-du-Sud.jpg
Kronovalls Vinslott_.jpg

KRONOVALLS VINSLOTT

SKÅNE TRANÅS​

 

En känsla av historiens vingslag.


Att vara på tu man hand med den som man helst delar sitt liv med eller bara ha en fantastisk upplevelse tillsammans med vänner. Att höra knarrande golv eller promenera långa korridorer där dörrar står på rad med rumsnamnen sirligt tecknade i ramen är något utöver det vanliga. Oavsett varför man är här.

Att få en totalupplevelse med mat, dryck och service. Det är just det som vi på Kronovalls Vinslott arbetar efter. I sommar erbjuder vi logi med frukost på slottet eller i vita villan. Vår sommarrestaurang med underbara vedugnsbakade pizzor har öppet dagligen hela säsongen.


Läs mer på kronovall.se

Hotel-Svea.jpg

HOTEL SVEA

SIMRISHAMN​

Hotel Svea det anrika, familjära hotellet där ni får uppleva den skånska atmosfären. 

Njut av en god bit mat av lokala råvaror, njut av den fantastiska utsikten, vakna upp till vågornas brus. Välj bland våra olika paketerbjudande tex vandrarpaket, cykelpaket, Svea specialpaket, se vår hemsida www.hotelsvea.se
Bokar gör du lättast på info@hotelsvea.se

Kiviks-Hotell_vy_.gif

KIVIKS HOTELL KONFERENS OCH SPA

KIVIK​

En oas i Kivik 

 

Kiviks Hotell är vackert beläget på en höjd ovanför gamla Kivik med milsvid utsikt över havet. 
Kiviks Hotell är en plats där gammalt och nytt möts. Där samtida konst, anrik historia och spännande arkitektur skapar en modern känsla med hjärta. Allt detta omringat av en majestätisk nyrenässansträdgård. 
Hotellet har 32 unika rum fördelade på tre byggnader varav tre sviter, spa med pool, samt tre konferenslokaler. 

 

Läs mer på kivikshotell.se

Ystad-Saltsjöbad_Lido-Club.gif

YSTAD SALTSJÖBAD

YSTAD

På Skånes vackraste kust vid Österlen ligger Ystad och precis vid stranden Ystad Saltsjöbad – Skandinaviens ledande resort, med anor från 1800-talet. 

Havsnära, charmigt och klassiskt, med en maritim Newport-stil som genomsyrar varje detalj. Strand, aktiviteter, fantastiska vyer, pooler, långa frukostar, oförglömliga middagar, allt i underbara omgivningar. Endast en timme från metropolen Köpenhamn och 50 minuter från mysiga Malmö.


Läs mer på ysb.se

Örums-Nygård_hotellvy.jpg

ÖRUMS NYGÅRD

LÖDERUP

Örums Nygård är det familjära hotellet på Österlen där alla ska känna sig välkomna och omhändertagna. Hos oss upplever du en genuin atmosfär och hemmakänsla, långt ifrån storstadens buller och med det skånska landskapet precis utanför.

 

Hotellet har 21 rymliga rum i markplan och anläggningen har även en restaurang, ett spa samt två konferensrum. Under sommaren öppnar vi upp portarna till Svinarojtarens loge där ni kan njuta av BBQ och underhållning i mysig och rustik miljö.

Läs mer på orumsnygard.se

UTFLYKTER & SEVÄRDHETER

ALE STENAR 
En av norra Europas vackraste fornlämningar format som ett mystiskt gammalt stenskepp, Ale Stenar är ett måste vid ett besök på Österlen. Du hittar det vid byn Kåseberga.

Kontrasten mellan de böljande gräsklädda vidderna, klipporna som stupar brant rakt ned i havet och de vita sandstränderna längs kusten skapar en helt unik stämning. 
Läs mer på ystad.se

CHRISTINEHOFS EKOPARK 
Ekoparken breder ut sig runt det vackra 1700-talsslottet Christinehof. Tanken med parken är att bevara det typiskt svenska kulturlandskapet här, med öppna betesmarker, våtmarksmiljöer, lummiga skogar och slingrande bäckar. Om vi ​​skulle vrida tillbaka tiden, låt oss säga cirka 500 miljoner år, så utgjorde markerna här havsbottnar någonstans mellan ekvatorn och Sydpolen. Det är denna historia som format det massiva alunskiffret som du trampar på när du utforskar Christinehofs ekopark – kanske genom en smakvandring?

En promenad här erbjuder också på spännande svensk arkitekturhistoria. Det pittoreska korsvirkeshuset Alunbruket är idag ett av Skånes mest populära kaféer och själva Christinehofs slott med sin gyllene, utstrålning av storhet från barocken är en fröjd för ögat

CYKLA PÅ ÖSTERLEN 

Sydostleden är en av Sveriges nationella cykelvägar, och är en lättillgänglig och trafiksäker cykelväg som bjuder både på kulturella upplevelser och fantastisk natur. Den sträcker sig nästan 300 kilometer och erbjuder ett brett utbud av cykelupplevelser. Leden startar (eller slutar) i Simrishamn, och tar dig genom ett ständigt föränderligt landskap hela vägen upp till Växjö i Småland. I den skånska delen av leden cyklar du genom Kiviks äppelodlingar, där du kan stanna till och prova en svalkande Kiviks Äppelcider, innan du rullar vidare förbi pittoreska bondgårdar, betesmarker och skogar. Hela vägen erbjuder underbar utsikt över Skånes naturliga och kulturella landskap.
Läs mer på sydodstleden.se

DAHLIAFARMEN PÅ ÖSTERLEN
I Löderup finns denna fantastiska inspirationsträdgård med svenska dahliaplantor. Andra veckan i juli har dahliorna börjat blomma i visningsträdgården med ca 1500 dahlior både i inspirationsrabatter och på fältet. På fältet kan man strosa runt bland ca 350 unika sorter och i september erbjuds självplockning. Det finns även en butik i orangeriet och ett trädgårdskafé. 

Läs mer på dahliafarmen.se

GLIMMINGEHUS - SKANDINAVIENS BÄST BEVARADE MEDELTIDA BORG
Glimmingehus ligger nära Simrishamn och har ett ursprung som går så långt tillbaka som till året 1499, och ett besök här ger en fascinerande inblick i hur livet på en borg var på den tiden. Den gamla borgen byggdes för strid och har en hel del unika försvarsanordningar, såsom luckor genom vilka het tjära kunde hällas över inkräktarna, vindbryggor, vallgravar och en rad andra livsfarliga fällor. Personalen deltar också i att göra historien levande - på sommaren kan du lyssna på spökhistorier, du kan prova på medeltida sysslor, delta i en av de guidade turerna eller bara koppla av i den vackra örtagården. 
Läs mer på visitskane.com

GOLF
YSTAD GK    
TOMELILLA GK    
ÖSTERLENS GK    

GUNNARSHÖGS GÅRD

På Gunnarshögs gård kan du köpa gårdens egen rapsolja och en mängd andra produkter, som linolja, vinäger och olika sorters sylt och marmelad. Allt är ekologiskt och närproducerat, och här finns också ett litet café där många av bakverken görs med husets olja.
Läs mer på gunnarshog.se

HALLAMÖLLA VATTENFALL
Hallamölla är Skånes högsta vattenfall, med en fallhöjd på hela 23 meter. Vattenfallet utgör ett naturligt vandringshinder för havsöringen som vill uppströms för att leka. På hösten när fisken vandrar utspelar sig här en förtvivlad kamp mot naturens krafter när fisken vill upp för fallen. Vill man se Hallamölla i sin fulla prakt ska man besöka platsen under vårfloden, men se upp för hala stenar och höga stup.

Följ den röda eller svarta leden från Christinehofs slott för att komma till Hallamölla. Det finns också parkering vid Hallamölla.
Läs mer på christinehofsekopark.se

HAVÄNG
Kusten mellan den lilla byn Vitemölla och Haväng i östra Skåne har en atmosfär som påminner om södra Europa, med vackra sandstränder och skira bokskogar. Området är populärt bland besökare året runt, och den 5000 år gamla stenkammargraven Havängsdösen är en berömd turistattraktion. I norr breder de öppna betade hedmarkerna på Ravlunda skjutfält ut sig och i söder tar naturreservatet Vitemölla strandbackar vid med betade, kuperade torrängar. Området erbjuder häftiga bad med långa vita stränder. Här betar får, kor och hästar som ser till att markerna hålls öppna. Har du tur kan du också stöta på ett av lamadjuren ute på heden, vars uppgift är att vakta fåren mot varg.

Läs mer på osterlen.se

KIVIKS MUSTERI 

Strax söder om Kivik ligger Kiviks Musteri, familjeföretaget som fem generationer senare fortfarande gör must, cider och annat gott i samma anda och med samma passion. Helt i linje med vårt hantverksarv och våra traditioner. Med den äkta, tidlösa, härliga känslan av Kivik - och den goda smaken av Österlen. Här kan du köpa och provsmaka de olika dryckerna i musteriets butik och restaurang.
Läs mer på kiviksmusteri.se

 

OLOF VIKTORS
Ett stenkast från Ale Stenar, mellan Ystad och Simrishamn ligger det klassiska caféet Olof Viktors. Här finns även ett bageri och en butik, alltihop inhyst i en charmig gammal fyrlängad skånegård. Välsmakande bakverk och ett brett utbud av goda marmelader och sylt finns att köpa, och i kaféet serveras frestande smörgåsar. Njut av ditt kaffe i den lummiga trädgården, med en rofylld utsikt över åkrar och ängar.
Läs mer på olfoviktors.se

SANDHAMMAREN

En av Sveriges finaste stränder, Sandhammaren, sträcker sig från den lilla fiskebyn Skillinge i
norr till Löderup i söder. De långa vita stränderna, sanddynerna och tallskogen i de inre delarna är
välkomnande året runt och inbjuder till både lek och avkoppling. Sandhammaren ligger på
Sveriges sydöstra spets och strömförhållandena i havet är här särskilt livliga. Tänk på detta och
var uppmärksam vid bad och lek.

Läs mer på visitskane.com

SKÅNELEDEN - VANDRA PÅ ÖSTERLEN
Skåneleden består av 140 mil märkta vandringsleder över hela Skåne. Skåneleden är indelad i fem olika områden,
som tillsammans innefattar drygt 100 olika etapper, alla utmärkta med orange markeringar.

Backaleden är en systerled till Skåneleden och går genom det idylliska landskapet kring Brösarp. Här kan du vandra över Brösarps backar, längs Verkeån och genom en ekopark. Backaleden är utmärkt med orange markeringar, så att du alltid vet vart du ska gå. Längs vandringslederna finns rastplatser med vindskydd, toaletter, eldstäder och informationstavlor. 
Läs mer på skaneleden.se

STENSHUVUDS NATIONALPARK 
Stenshuvud är Sveriges sydligaste nationalpark och är känd för den stora variationen av arter som lever här. Charmen med Stenshuvuds nationalpark är att man inte behöver gå långt för att se mycket.

Landskapet är väldigt varierande med torra ängar, blöta ängar, rik lövskog, blöt lövskog, sandstrand och klippstrand. Parken är 400 hektar stor, varav 80 hektar är hav, vilket gör Stenshuvud till ett populärt resmål även bland dykare. Stenshuvud består av tre olika bergstoppar varav den norra är den högsta, 97 meter över havet. Här har man en magnifik utsikt över Hanöbukten och vid klart väder kan man se den danska ön Bornholm, som en blå skugga vid horisonten i sydöst. 

Läs mer på sverigesnationalparker.se

YSTAD DJURPARK
Strax utanför Ystad hittar du Ystad djurpark. Ett bra utflyktsmål för barnfamiljer där du kan mysa med en rad däggdjur och reptiler eller simma i de uppvärmda utomhuspoolerna. Bland djuren finns bland annat apor, surikater, lemurer och reptiler, men också bisonoxar, älgar, hästar, grisar och kaniner. 
Läs mer på ystaddjurpark.se

YSTAD STUDIOS VISITOR CENTER
Ystad Studios Visitor Center är ett interaktivt upplevelsecenter som ligger granne med  Ystads Studios. Det är mer än ett museum - här möts du av en värld full av inspirerande filmmiljöer och prova-på-aktiviteter från filmens förtrollade värld. Fördjupa dig i Wallanders värld, roa dig i Cirkus Imagos manege eller sätt dig bakom spakarna och styr Paximus III, det riktiga rymdskeppet från Vintergatan och Pax jordiska äventyr.
Läs mer på ystad.se

ÖVEDSKLOSTER SLOTT
Ett av Sveriges främsta rokokoslott, Övedskloster slott ligger precis vid sjön Vombsjön.

Under medeltiden fanns det här ett kloster, därav namnet, men detta upphörde vid reformationen och hamnade så småningom i privat ägo. Under 1700-talets senare hälft lät Hans Ramel riva de gamla klosterbyggnaderna och uppförde det nuvarande slottet efter ritningar av Carl Hårleman.  Hans Ramel anlade också vägarna och alléerna och la grunden för det moderna jordbruket som bedrivs på Övedskloster idag.

Unikt med Övedskloster är att det byggdes under en relativt kort tidsperiod under 1700-talets senare hälft, och har inte ändrats sedan dess. Det finns mycket att se på slottet och det finns även ett sommarcafé och en handelsträdgård.
Läs mer på ovedskloster.com

Sandhammaren.jpg

FLER TIPS

SKÅNELEDEN - 140 mil vandringsled uppdelad i 100 etapper

VISIT SKÅNE - Läs mer om Skåne

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

OM SKÅNSKA MÖTEN

Skånska Möten bokar och marknadsför ett brett utbud av mötesanläggningar i Skåne. Allt från det lilla personliga hotellet, hållbara anläggningar och unika smak- & naturupplevelser till gårdar som bara tar emot en grupp åt gången.

De boendealternativ vi rekommenderar ovan är handplockade medlemmar i Skånska Möten.

bottom of page